Algemene informatie

Als Beleidsadviseur Ketencontinuïteit ben jij verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid en strategieën om de continuïteit van zorg in de keten onder crisisomstandigheden te waarborgen.
Het Netwerkcentrum verzorgd (als partner van V&R) de cursuscoördinatie, de begeleiding en een deel van het onderwijs.

Programma
De totale opleiding duurt ongeveer één jaar (rekening houdend met vakantie effectief 9 maanden). De opleiding bestaat uit vier blokken: Inleiding op de (context van) de functie, risicomanagement, beleidsadvisering en persoonlijke ontwikkeling. De volgende onderwerpen worden tijdens de opleiding behandeld:

  • De zorgketen
  • Context crisisomstandigheden
  • Partners en hun rol en taak
  • Risico- en impactanalyse
  • Zorgrisicoprofiel
  • Informatiemanagement
  • Politiek/bestuurlijk krachtenveld
  • Netwerkmanagement
  • Evalueren en leren
  • Effectief communiceren
  • Overtuigen en beïnvloeden (situationeel regisseren)

Hoe gaan we dat doen?
Een groot aantal contactdagen wordt gegeven door een gevarieerde en deskundige docentengroep werkzaam op strategisch/bestuurlijk niveau in de zorg, waaronder: Peter Langenbach, directeur zorginkoop Zilveren Kruis, voorheen VzRvB Maasstad ziekenhuis; Leo Kliphuis, VzRvB Cohesie (huisartsenorganisatie), bestuurslid Ineen; Martin Madern, trainer publieke veiligheid met expertise op netwerkmanagement, situationeel regisseren en strategisch adviseren; Kirsten van Schaardenburgh, zelfstandige met specialisatie incident onderzoek, voorheen onderzoeker onderzoeksraad voor de veiligheid. De docentengroep wordt aangevuld met expertise op het gebied van risico- en impactanalyse. Eén of meerdere directeuren publieke gezondheid zijn betrokken bij de examinering.

Studiebelasting
De totale opleiding duurt ongeveer één jaar (rekening houdend met vakantie effectief 9 maanden). De opleiding bestaat uit totaal 14 bijeenkomsten, waarbij drie keer een overnachting gepland staat (met avondprogramma) tussen 2 contactdagen. De contactdagen worden ongeveer elke drie weken gepland. Tussen de bijeenkomsten bestaat de studiebelasting uit verwerkingsopdrachten, zelfstudie en het afstuderen. De totale studiebelasting is 8/9 EC (246 studiebelastingsuren). Een pittig traject dat afgesloten wordt met een examen bestaande uit meerdere onderdelen, waarvan het schrijven en presenteren van een beleidsnotitie/advies op basis van een vraagstelling uit de eigen praktijk het grootste onderdeel is.

Instroomeisen
De opleiding is geaccrediteerd als post-hbo-opleiding. Dat betekent dat een hbo werk- en denkniveau de minimale instroomeis is. Dit is ter beoordeling van de leidinggevende van de deelnemer. Daarnaast is het uitgangspunt dat de deelnemers werkzaam zijn in een passende werkomgeving, zodat kennis en vaardigheden ook direct toegepast kunnen worden en herkenbaar zijn in de eigen praktijk. In een intakegesprek tussen de deelnemer en de cursuscoördinator wordt dit getoetst.

Het is aan de opdrachtgever om dit in gezamenlijkheid met de potentiële deelnemers te bepalen. Bij aanvang van de opleiding wordt verondersteld dat aan de instroomeisen is voldaan.

Wanneer niet kan worden voldaan aan de instroomeisen wordt samen met de deelnemer en de opdrachtgever gekeken welke activiteiten er gevolgd dienen te worden voorafgaand aan de opleiding.

Meer informatie?
Met deze handige PDF heb je alle informatie die je nodig hebt.

Doelgroep
De doelgroep is primair:
• (Aankomend) beleidsadviseurs binnen het GHOR-domein;
• (Aankomend beleidsadviseurs) binnen de netwerken acute zorg.
De opleiding ook interessant voor medewerkers van zorginstellingen en voor beleidsmedewerkers van ministeries die veel met dit onderwerp te maken hebben.

Datum en duur
De totale opleiding duurt ongeveer één jaar (rekening houdend met vakantie effectief 9 maanden).

Locatie
De opleiding wordt centraal in Nederland gegeven (regio Utrecht) en zal bij voldoende belangstelling eens per jaar starten.

Prijs
De kosten voor de opleiding bedragen € 12.815, – vrijgesteld van btw. Dit omvat alle kosten van alle contactmomenten en literatuur. De kosten worden in twee termijnen betaald: 50% bij aanmelding, 50% een half jaar na de start van de opleiding. Er vindt geen restitutie plaats bij tussentijdse beëindiging.

Via deze link kan je meer informatie ophalen rondom deze opleiding.

Startdatum: 9 januari 2025
De volledige planning wordt bij aanmelding gedeeld.

    Kies je startdatum

    Jouw gegevens