Sjoerd & Peter V&R Advies

Van onderzoek naar inzicht: leren van incidenten.

Elk incident, groot of klein, biedt een kans om te leren en te groeien. Bij V&R geloven we sterk in het belang van leren van incidenten om crisismanagement voortdurend te optimaliseren en verbeteren.. Door grondig onderzoek en analyse kunnen organisaties hun crisisaanpak niet alleen verbeteren, maar ook aanpassen aan de specifieke dynamiek van verschillende incidenten.

Onze collega Sjoerd heeft recent, samen met freelance collega Wouter Jong, diverse waardevolle onderzoeken uitgevoerd voor onder meer de Veiligheidsregio’s Hollands-Midden en Groningen en het Hoogheemraadschap van Delfland. Deze onderzoeken richtten zich op twee hoofddoelen:

  1. Het reconstrueren van het incident.
  2. Het identificeren van leerpunten die kunnen helpen toekomstige crises beter te managen.

Op basis van het feitenrelaas en de belangrijkste leerpunten zijn concrete adviezen uitgebracht, aan de hand waarvan de verschillende opdrachtgevers de crisisorganisatie en hun optreden verder kunnen verbeteren. Daarnaast is binnen dit advies opgenomen dat de opgedane lessen ook gedeeld kunnen worden met partners en andere veiligheidsregio’s. Immers, deze geleerde lessen kunnen voor anderen net zo relevant zijn wanneer zij te maken krijgen met zowel soortgelijke incidenten of incidenten die anders van aard zijn. Zo versterken we samen de keten van veiligheid.

Waarom leren van incidenten essentieel is.

Het is voor organisaties belangrijk om doorontwikkeling van de crisisorganisatie te bevorderen om zo het eigen optreden nog beter en efficiënter te maken. Dergelijke onderzoeken bieden niet alleen cruciale inzichten, maar dragen ook bij aan het ophalen van belangrijke leerpunten. Deze leerpunten kunnen mogelijk tot aanpassingen in bijvoorbeeld plannen en OTO-programma’s leiden, of de manier waarop men optreedt binnen crisisteams.

Hoe kan V&R jouw organisatie helpen?

Binnen dit proces kunnen wij ondersteunen met een breed scala aan diensten, waaronder: 

  • Analyse van relevante documentatie: We verzamelen en analyseren alle relevante gegevens om een volledig beeld van het incident te krijgen.
  • Interviews: We spreken met betrokkenen om een diepgaand inzicht te krijgen in hun ervaringen en perspectieven.
  • Rapportage: We presenteren onze bevindingen in een helder en overzichtelijk rapport, inclusief concrete aanbevelingen.
  • Implementatie: We ondersteunen bij de implementatie van de aanbevelingen in de praktijk.

Wil je meer weten over hoe V&R jou kan helpen bij het leren van incidenten? Neem dan contact met ons op, maak kennis met onze adviseurs of kom langs voor een kop koffie.

FAQ

Waarom is het belangrijk om incidenten te onderzoeken, ook als er geen ernstige gevolgen zijn geweest?

Incidenten kunnen waardevolle lessen opleveren. Door deze te analyseren, kunnen we voorkomen dat soortgelijke incidenten in de toekomst ernstiger gevolgen hebben.

Hoe lang duurt een incidentonderzoek?

De duur van een onderzoek is afhankelijk van de complexiteit van het incident en de hoeveelheid beschikbare informatie. Het uitgangspunt is dat we de resultaten zo snel mogelijk leveren, zodat organisaties snel kunnen leren en verbeteren.